Europa Parket
Europa Parket
Hoe wordt een houten vloer afgewerkt? - Europa Parket

Je bent van harte welkom in onze ruime showroom van 1600m² langs de A1!

Hoe wordt een houten vloer afgewerkt?

Met de afwerking van een houten vloer, kan de gewenste uitstraling van de vloer worden gecreëerd door te kiezen voor bijvoorbeeld (kleur)olie, lak, hardwax of een combinatie hiervan.

Gelakte vloeren

Met lakken wordt het hout beschermd tegen invloeden van buitenaf, door het hout geheel af te sluiten tegen indringend vuil en vocht. De vloer is daardoor makkelijk in onderhoud. Een nadeel kan zijn dat op de druk belopen plaatsen de krassen en slijtage eerder zichtbaar zal zijn. Lak kan niet plaatselijk worden bijgewerkt in verband met glansverschillen en aanzetten. Er zijn zijde-mat, mat en extreem matte lak varianten verkrijgbaar die zelfs een geoliede uitstraling evenaren. Tegenwoordig zijn er ook overlakbare oliën verkrijgbaar zodat de vloer in elke gewenste kleur en afgelakt verkrijgbaar is.

Brushed Wood WD04

Geoliede vloeren

Olie dringt diep door in het hout en zal op deze manier het hout verzadigen zonder de poriën af te sluiten. Hoe beter de verzadiging is met olie, hoe beter het beschermt tegen vuil en vlekken. Breng ook weer niet teveel olie op, want olie hoort echt in de vloer te zitten en niet als laagje er bovenop te liggen. Bij teveel olie op de vloer kan de vloer gaan kleven en als de olie uithard, geeft dit oliestrepen. Dit is storend om te zien. Bij te weinig of onvoldoende olie in de vloer, neemt deze gemakkelijker vuil en vocht op. Een geoliede vloer heeft een mooie, matte en natuurlijke uitstraling en is in ontelbare kleuren te verkrijgen. Hierdoor is er voor iedere interieurstijl wel een tint. Een geoliede vloer is goed plaatselijk bij te werken bij kleine beschadigingen. Het is wel raadzaam 1 à 2 keer per jaar de vloer in de onderhoudsolie te zetten.

Hardwaxolie

Hardwaxolie heeft een uitgekiende samenstelling op basis van plantaardige oliën en wassen. De olie dringt in het hout en de hardwax vormt een beschermlaag. Doordat de was meer de poriën opvult van het hout, trekt de vloer minder makkelijk vuil aan en is gemakkelijker te reinigen. Omdat de hardwax zowel in als op de vloer zit, geeft dit ook meer een satijnglans over de vloer. De uitstraling kan hierdoor iets minder natuurlijk zijn dan bij olie, maar voor beide vloeren geldt dat ze bij goed onderhoud goed bestand zijn tegen vocht en vlekken. Voor  het onderhoud geldt hetzelfde als bij een geoliede vloer.

Ervaren team van specialisten adviseert u graag over de mogelijkheden!

Wilt u meer informatie over de verschillende afwerkmogelijkheden van houten vloeren? Neem dan contact op met onze specialisten.

Kom in contact met onze specialisten

De voordelen op een rijtje:

Gelakte vloeren

  •  Makkelijk in onderhoud 
  •  Overlakbare oliën verkrijgbaar in elke gewenste kleur

Geoliede vloeren

  •  Verzadigd het hout zonder poriën af te sluiten
  •  Heeft een mooie, matte en natuurlijke uitstraling
  •  Is in ontelbare kleuren te verkrijgen

Hardwaxolie

  •  Trekt minder makkelijk vuilaan
  •  Is makkelijker te reinigen
Boordevol inspiratie

Vraag ons inspiratiemagazine aan

Op zoek naar inspiratie? Vraag ons gratis inspiratiemagazine aan.

Ja, ik wil het gratis inspiratiemagazine