Je bent van harte welkom in onze ruime showroom van 1600m² langs de A1!

Klanten beoordelen ons gemiddeld met een
9.7 uit 414 ervaringen

Houten vloeren

De houten vloeren die Europa Parket levert, zijn voorzien van het PEFC keurmerk. Dit is wereldwijd hét onafhankelijke keurmerk ter bevordering van duurzaam bosbeheer. PEFC is erkend door de Europese Unie en de Nederlandse overheid.

Met de afwerking van een houten vloer kan de gewenste uitstraling van de vloer worden gecreëerd. Zo kunt u kiezen voor (kleur)olie, lak, hardwax of een combinatie hiervan. 

Eikenhout bevat tannine en door tannine/looizuur in aanraking te brengen met ammoniak, ontstaat een gerookte vloer. Dit wordt gedaan in een speciaal ingerichte en gefilterde ruimte. Door het roken wordt de houten vloer donkerder bruin. 

Tapisparket of Tapisvloeren zijn massieve parketvloeren die vast gelegd worden aan de vloer. De vloeren worden bij de klant ter plaatse opgebouwd uit 2 lagen, een tussendrager van spaanplaat, multiplex of industriemozaïek met een dikte van rond de 12 mm. 

Er zijn diverse mogelijkheden voor het creëren van een doorleefde, ruige look voor een vloer. Zo kunt u ervoor kiezen om de vloer te laten verouderen of te borstelen. U vindt verschillende vloeren met ruige look in ons assortiment. 

Een Twinplank heeft dezelfde uitstraling als een massief eiken houten vloer, maar werkt veel minder. Deze vloer is ook uitermate geschikt voor het plaatsen op vloerverwarming. Het kan ook direct verlijmd worden op zandcement, anhydriet of de afwerkvloer. 

Een houten vloer in de keuken kan zeker. Vaak is het zelfs heel mooi om de houten vloer van de woonkamer in de keuken door te laten lopen. Wel zal de vloer in de keuken extra aandacht en onderhoud nodig hebben. 

Met de speciale ondervloeren die wij gebruiken kunt u ook in een appartement genieten van een vloer zonder dat uw (onder)buren er last van hebben. Verder kan het zo zijn dat er al geluidsisolerende reductie in de dekvloer is toegepast; een zogenaamde “zwevende dekvloer”.

Installatie op vers gestort beton is nooit mogelijk. Bij nieuw- of aanbouw dient rekening gehouden te worden met een droogtijd van minimaal 1 week per centimeter gestort beton voordat een parketvloer kan worden aangebracht. 

De meeste afwerkvloeren zijn geschikt voor het plaatsen van parket, laminaat of PVC. Mocht dit niet direct het geval zijn, dan is iedere ondergrond geschikt te maken voor het plaatsen van de door u gewenste vloer.

Het is bijna altijd mogelijk om een houten vloer over de bestaande tegels te leggen. Een nadeel kan wel zijn dat de houten vloer in combinatie met de tegelvloer ver omhoog komt.

PVC vloeren

Een PVC vloer is ideaal op het gebied van onderhoud en daarnaast is zo’n vloer een heel stuk stiller en warmer dan bijvoorbeeld plavuizen of een laminaatvloer. Daarnaast gaan PVC vloeren zeer lang mee. 

Pvc vloeren zijn lastig te herstellen. Wij kunnen uw vloer wel repareren, maar het is veel lastiger om bijvoorbeeld een kras weg te werken. Daarnaast staat de kleur van een PVC vloer vast en kunt u deze niet bijwerken naar een andere kleur.

Een PVC vloer is goedkoper dan een tegelvloer. Daarnaast gaat een PVC vloer ook langer mee. Met een PVC vloer verkleint u dus uw ecologische voetafdruk! 

PVC staat voor polyvinylchloride. Dit is een synthetische stof die ontstaat wanneer vinylchloride (ook chlooretheen genoemd) gepolymeriseerd wordt. Vinyl bestaat uit hetzelfde kunststof materiaal, maar het is verkrijgbaar op een rol van een aantal meters breed. Beide vloeren bestaan uit meerdere lagen. De onderste laag van vinyl is zachter dan dat van PVC, waardoor vinyl soepeler is maar PVC sterker. Een PVC vloer gaat daardoor ook langer mee dan een vinyl vloer.

Een PVC dryback vloer is een vloer die rechtstreeks op een geëgaliseerde zandcementdekvloer wordt verlijmd. 

De vloeren in onze collectie voldoen aan de nieuwe Europese regelgeving, die op 22 juli 2019 in is gegaan. Dit houdt in dat de fabrikanten van de PVC vloeren geen schadelijke ftalaten gebruiken. We gebruiken alleen ftalaatvrije, dus veilige en ongevaarlijke weekmakers/bio weekmakers. De PVC vloeren bevatten geen schadelijke stoffen en zijn daardoor recyclebaar. 

PVC vloeren hebben een zeer slijtvaste topcoating die krasbestendig is, maar niet krasvast. Sommige scherpe voorwerpen kunnen krassen maken in uw vloer of hem beschadigingen. Neem daarom voorzorgsmaatregelen zoals een goede inloopmat. Die zal voorkomen dat krassende voorwerpen zoals zand en steentjes de woning binnenkomen. Gebruik verder viltjes (geen zwarte) op meubelpoten (stoelen, tafels, kasten, enzovoort) en gebruik zachte meubelwieltjes. Let er ook op dat de wieltjes van uw stofzuiger vrij kunnen draaien en dat zij, evenals de zuigmond, niet beschadigd zijn.

Embossing is het geven van een bepaalde structuur aan de toplaag van een PVC vloer. Register Embossing zorgt voor een zeer realistische uitstraling van de vloer. De structuur van de toplaag komt overeen met het onderliggende patroon in het decor. 

Vloerverwarming/vloerkoeling

Ons vloerkoeling systeem werkt precies hetzelfde als vloerverwarming. In plaats van warm water stroomt er koud water door de leidingen. Niet alle houten vloeren zijn geschikt voor vloerkoeling. Zo mag de watertemperatuur voor koelen niet onder de 18 graden en niet boven de 40 graden uitkomen.

Als de vloerverwarming onder de tegelvloer ligt en er een houten vloer overheen geplaatst wordt, zal het rendementsverlies dusdanig hoog zijn dat de vloerverwarming niet meer genoeg warmte afgeeft als hoofdverwarming. Het is dan noodzakelijk om radiatoren of dergelijken bij te plaatsen. Vraag hiervoor uw installateur naar eventuele mogelijkheden.

Een houten vloer past probleemloos op vloerverwarming/vloerkoeling. Omdat het hout warmte lang vasthoudt, bespaart u nog eens extra op energiekosten. Wij bieden veel vormen van houten vloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming zoals:

 1. De Twinplank vloer
 2. De Raftwood vloer
 3. De Tapis houten vloer

De meeste houtsoorten passen prima op vloerverwarming. Slechts een paar soorten hout, zoals walnoten, zijn te gevoelig voor vloerverwarming. Ook massief houten vloeren zijn niet geschikt voor vloerverwarming. 

Kosten voor vloerverwarming  die geschikt is voor een houten vloer zijn afhankelijk van het aantal m2 vloer. Gemakkelijk een kostenindicatie ontvangen? Neem vrijblijvend contact op via onze website. 

Niet alle houtsoorten zijn hiervoor geschikt. Een eiken Twinplank kan zeker wel op vloerverwarming en al helemaal met de moderne lage temperatuurverwarmingen. 

Niet alle vloerkleden zijn geschikt voor vloerverwarming. Het vloerkleed moet geschikt zijn voor vloerverwarming en antistatisch zijn. Deze informatie vindt u terug in de symbolen die in de productinformatie van een vloerkleed moeten staan. 

Voor een goede warmteoverdracht is het belangrijk dat er goed contact is tussen de dekvloer en het parket. Hierdoor is verlijming de beste legmethode om optimaal rendement van de vloerverwarming te krijgen.

Onderhoud

Probeer zand en vuil zoveel mogelijk te weren door de vloer regelmatig te stofzuigen met een parketborstel of zachte borstel. Zand werkt als grof schuurpapier. Gebruik een spraymop voor het vochtig afnemen van de vloer. Zo voorkomt dat u de vloer “te nat” afneemt. Gebruik een onderhouds-reinigingsmiddel dat bij uw vloer hoort en zorg dat u viltjes plaatst onder kasten, tafels en stoelen om krassen te voorkomen. Controleer deze viltjes ook met enige regelmaat en kijk in welke staat ze verkeren.

Stofzuig de vloer regelmatig, want zand werkt als grof schuurpapier. Neem de vloer ook regelmatig af met het juiste vochtige onderhoudsmiddel. Behandel veel belopen plekken en de keuken wat vaker met was/olie. Plaats viltjes onder meubels en controleer af en toe in wat voor staat deze verkeren. 

Jarenlang intensief gebruik van een parketvloer laat dan ook zijn sporen na en onderhoud aan uw houten vloer is dan geen overbodige luxe. Zo bent u goedkoper uit dan wanneer u een compleet nieuwe vloer laat leggen, terwijl uw vloer er wel weer als nieuw uitziet. Laat onze adviseurs bij u langskomen om te beoordelen of het in uw situatie verstandig is om voor vloeronderhoud te kiezen.

Vetvlekken en overige vlekken (zoals van wijn en koffie) kunnen meestal goed verwijderd worden met water en vloerzeep of een reiniger die bij de vloer geleverd is. Is de vlek nog niet verdwenen? Gebruik dan in het uiterste geval de groene kant van een schuursponsje of heel fijn staalwol. Doop het sponsje in de onderhoudsolie en boen voorzichtig met de houtnerf mee. 

Zwarte vlekken en vegen zijn relatief makkelijk te verwijderen. Dit kan worden gedaan met een witte vlakgom. Gum voorzichtig over het rubber op de vloer. Is de olie-of hardwaxlaag beschadigd? Werk dit dan bij met een onderhoudsolie.

Een Tannin Spot Neutralizer is een voorbeeld van een product dat u kunt proberen op zo’n plek. Een andere manier is de vlek behandelen met ontweringswater. Het ontweringswater kan met een doek of penseel op het hout worden aangebracht. Daarna moet het intrekken. Dit is gemiddeld een half uur. Maak het oppervlak goed schoon met voldoende heet water. Droog de plek daarna af met een droge doek. 

Probeer de vloer te drogen door met handdoeken het oppervlak te deppen. Zet de verwarming hoog en plaats indien mogelijk een ventilator of straalkachel bij de beschadigde gebieden. Bel ook direct met uw verzekering en informeer naar de gang van zaken. Schakel een specialist in op het gebied van houten vloer renovatie, zoals Europa Parket. 

Overige

Stel uzelf verschillende vragen. Bedenk onder andere in welke ruimte de vloer komt te liggen. Houd rekening met de intensiteit waarmee de vloer belopen wordt. Wilt u de vloer op vloerverwarming plaatsen? Dan is massief parket geen mogelijkheid. Bij Europa Parket helpen we u graag verder met het kiezen van de perfecte vloer. 

Laminaat bestaat uit een transparante, slijtvaste bovenlaag. Deze laag bestaat uit verscheidene lagen melamine die onder hoge druk en hoge temperatuur op de kernplaat van HDF geperst zijn. HDF betekent “High Density Fibre Board”. HDF is een vezelplaat met een hoge dichtheid. 

De decorlaag/film bepaalt de aanblik van de vloer. De decorlaag is een foto met zeer hoge resolutie van echt hout die met geavanceerde druktechnieken wordt geproduceerd en wordt afgewerkt met melaminehars.

Veel verschillende factoren bepalen de prijs van een vloer: 

 • Hoe dik is de vloer?
 • Welke breedte wilt u?
 • Wilt u een PVC in kliksysteem, laminaat met een bepaalde rc-waarde of een houten vloer?
 • Gaat u de vloer zelf leggen of laat u dit door Europa Parket doen?

Daarom vindt u geen prijzen op onze website. 

Een gezonde relatieve luchtvochtigheid bedraagt tussen de 50 en 60%. Vooral in de winter is de luchtvochtigheid binnenshuis vaak te laag, soms amper 30%. Door de aanschaf van een haarhygrometer kunt u dit makkelijk zelf in de gaten. 

Een haarhygrometer (rond met een wijzer) heeft een schaalverdeling welke meestal in 3 delen is verdeeld:

 1. tussen 0% en 50%
 2. tussen 50% en 60%
 3. tussen 60% en 100%

Wanneer de luchtvochtigheid te laag is, raden we aan om gebruik te maken van een luchtbevochtiger. Is de luchtvochtigheid te hoog? Zorg er dan voor dat u goed ventileert. Gebruik indien mogelijk een luchtontvochtiger of airconditioning. 

Binnen het Europese normeringssysteem duidt men de gebruiksklasse van tapijt, PVC, Laminaat vloer aan met een nummer tussen 21 en 34. De klasse 21 t/m 23 staat voor woongebruik en de klasse 31 t/m 34 voor commercieel gebruik. Hoe hoger het nummer van de gebruiksklasse, hoe beter de kwaliteit en duurzaamheid van de vloer. 

We geven bij Europa Parket standaard 5 jaar garantie op houten vloeren. Op bepaalde vloersoorten geven we zelfs 25 jaar garantie. Vraag bij het uitzoeken aan onze specialisten hoe lang de garantie op uw gewenste vloer is. 

Jazeker! Europa Parket is perfect in staat om een nieuw tapijt of een nieuwe vloerbedekking vakkundig in uw woning te leggen. Het maakt niet uit of dat nu op de trap, in de hal of in de slaapkamer is. 

In het geval van opstaande plinten dienen eventueel aanwezige bestaande plinten verwijderd te zijn. Het stucwerk dient minimaal een week oud te zijn. Op basis van de dikte van het stucwerk, kan er een indicatie gegeven worden van 1 dag droogtijd per 1 mm aangebracht stucwerk. Om daadwerkelijk te controleren of het geheel droog is, zal de kleur van het oppervlakte een egale kleur moeten hebben. Dit betekent dat er geen natte plekken meer aanwezig zijn.

Dit heeft niet de voorkeur, omdat de olie/lak weliswaar vrijwel direct beloopbaar is bij een Twinplank, maar nog niet uitgehard. Een vloer heeft hiervoor zuurstof nodig en moet uit kunnen ‘wasemen’ (stomen, dampen).

Mocht het toch nodig zijn de vloer af te dekken, gebruik dan geen stucloper, tenzij het afdekken van de vloer maar voor zeer korte duur is. Gebruik in de plaats daarvan een ademende vloerbescherming. De bovenzijde hiervan is eenzijdig ademend, maar wel vochtdicht, waardoor een pas gelegde vloer altijd goed kan uitwasemen zonder het uithardingsproces of het uittreden van het dampen nadelig te beïnvloeden. Dit is ideaal voor pas gelegde vloeren die nog licht uitwasemen.

Dat is mogelijk, maar het is wel belangrijk om een paar voorzorgsmaatregelen te nemen om de vloer te beschermen:

 • Gebruik zachte wielen, oftewel wielen die geschikt zijn voor harde vloeren. Deze zijn verkrijgbaar en zullen de levensduur van de vloer verlengen en hem er langer mooi uit laten zien.
 • Bij intensief gebruik raden wij aan een (transparante) beschermende bureaustoelmat en/of viltjes onder uw (kantoor)meubelen te gebruiken.
 • Rubber kan de vloer beschadigen. Gebruik daarom geen meubelen met poten of wielen van rubber of matten met een voering van rubber of latex.

Wat voor soort trap u ook heeft, traprenovatie door Europa Parket is geschikt voor elk model trap. Door middel van een uniek systeem kunnen wij de treden eenvoudig bij u thuis aanpassen aan de maten van uw trap. Hierna worden de treden op professionele wijze gemonteerd. 

 

Boordevol inspiratie

Vraag ons inspiratiemagazine aan

Op zoek naar inspiratie? Vraag ons gratis inspiratiemagazine aan.

Ja, ik wil het gratis inspiratiemagazine