Kan vloerverwarming met een houten vloer?
Lees ons blogartikel en ontdek het!
Steeds meer mensen kiezen voor vloerverwarming met een houten vloer. Niet alleen zijn de aanschafkosten van vloerverwarming de laatste jaren flink gedaald, het is ook energiezuiniger dan verwarming met radiatoren omdat de ruimte in de woning efficiënter wordt verwarmd. Daarnaast staat het strakker qua afwerking en is het ruimtebesparend. Bijna alle nieuwbouwwoningen in Nederland worden tegenwoordig opgeleverd met vloerverwarming.
Bent u van plan een houten vloer met vloerverwarming aan te schaffen? In dit artikel delen we een aantal tips met u! Benieuwd naar de voordelen van vloerverwarming en parket?
Laat u vrijblijvend informeren door onze experts
Tip 1: Niet alle houten vloeren passen op vloerverwarming
Een houten vloer past probleemloos op vloerverwarming. Omdat het hout warmte lang vasthoudt, bespaart u nog eens extra op energiekosten. Wanneer de houten vloer is opgewarmd, houdt het de warmte langer vast en geeft het die warmte langzamer af dan bijvoorbeeld een stenen vloer of een pvc-vloer. De houten vloer geeft nog steeds warmte af wanneer de aanvoer van warm water door het vloerverwarming al is gestopt. Dit maakt het extra duurzaam. Wij bieden veel vormen van houten vloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming, zoals:
1. De twinplank vloer
2. De raftwood vloer
3. De tapis houten vloer
Samenwerking met specialisten in vloerverwarming
Uiteraard zorgen wij ervoor dat de aanleg van vloerverwarming op uw houten vloer optimaal verloopt. Daarom werken wij nauw samen met specialisten op het gebied van vloerverwarming met wie wij alle kwaliteitsaspecten nauwkeurig afstemmen. Wanneer de vloerverwarming nog moet worden ingefreesd, adviseren wij u graag over de aanpak en de beste ondernemingen.
Tip 2: De keuze voor vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming
In dit traject onderzoeken wij samen met u ook of de vloerverwarming dienst doet als hoofd- of bijverwarming. Dat is namelijk van invloed op de dikte van de onderlaag van de houten vloer. U heeft bij hoofdverwarming immers meer slangen in de vloer nodig dan bij bijverwarming. Een houten vloer bestaat uit meerdere lagen. De onderlaag wordt gevormd door 9 of 12mm watervast verlijmd multiplex van berkenhout met een Toplaag van de gekozen houtsoort met dikte van 4 mm.
Tip 3: Een houten patroonvloer past ook op vloerverwarming
Waar wij ook rekening mee houden in ons advies, is of u de voorkeur geeft aan een patroonvloer. Wanneer u bijvoorbeeld kiest voor een twinplanken vloer houden wij rekening met het volgende:
1. Een twinplank vloer wordt rechtstreeks verlijmd en niet vernageld. Als we de twinplanken vloer Icm vloerverwarming zouden vernagelen gaan de spijkergaatjes (wondjes in hout) splijten. Dit kan kleine haarscheurtjes rond de spijkergaatjes opleveren. Omdat een twinplank vloer verlijmd wordt hebben we dit risico niet.
2. Een patroonvloer op basis van een twinplank kan tenslotte fabrieksmatig geolied/gelakt worden dit geeft lagere arbeidskosten tov het handmatig schuren en oliën van de vloeren.
Wij adviseren u natuurlijk altijd in de beste keuze richting een bepaald type patroon. Benieuwd naar welke patroonvloer op vloerverwarming het beste bij u past?
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
Tip 4: Een houten vloer met vloerverwarming heeft onderhoud nodig
Vanzelfsprekend heeft ook een houten vloer op vloerverwarming onderhoud nodig. In principe zijn er geen verschillen met andere onderlagen, dus wat u nodig heeft hangt alleen af van het type vloer: gelakt, was of olie. Voor elk van deze types hebben wij het juiste onderhoudsmiddel beschikbaar. Afhankelijk van het type kunt u dit onderhoud halfjaarlijks of jaarlijks zelf doen, maar u kunt uw vloer ook door ons opnieuw in de lak, was of olie laten zetten.
Enkele handige tips voor dagelijks onderhoud van houten vloeren
- Stofzuig uw vloer elke dag: zand en vuil werken als grof schuurpapier.
- Neem uw vloer regelmatig vochtig af met het juiste onderhoudsmiddel.
- Plaats viltjes onder kasten, tafels en stoelen en controleer af en toe in wat voor staat deze verkeren. Vervang de viltjes onder de stoelen tijdig om krassen te voorkomen.
- Neem, bij twijfel over het onderhoud van uw houten vloer, even contact met ons op. Wij adviseren u graag!
Tip 5: Vloerkoeling kan ook op een houten vloer
Naast vloerverwarming, kiezen steeds meer consumenten ook voor vloerkoeling. Dat is een prima manier om uw woning in warme perioden af te koelen. Het systeem werkt volgens hetzelfde principe als vloerverwarming, alleen stroomt er dan koud in plaats van warm water door de leidingen.
Niet alle soorten houten vloeren zijn geschikt voor een optimale overdracht van warmte en kou. In de keuze van de houtsoort moet u er bijvoorbeeld rekening mee houden dat de watertemperatuur in de leidingen niet lager mag zijn dan 18˚C en voor het verwarmen niet hoger dan 40˚C. Wordt de vloer te koud in verhouding met de temperatuur in de rest van de ruimte? Dan is er een risico op condensvorming. Om dit risico te verkleinen brengen wij bij plaatsing van de houten vloer, indien nodig, een vochtscherm aan. De meeste nieuwe systemen zijn voorzien van een speciale condensbeveiliger, deze zorgt ervoor dat u niet te snel kunt terug koelen.
Tip 6: Des te lager de RC waarde - Des te hoger uw rendement
Bij de houtkeuze is ook de zogeheten Rc-waarde van belang. De R zegt iets over de warmteweerstand van materiaal, terwijl de c staat voor constructie of combinatie. Hoe lager de Rc-waarde, hoe hoger het rendement van uw vloerverwarming. Hiermee berekent de installateur hoe hoog de capaciteit van de vloerverwarming wordt. De maximale Rc-waarde bij hoofdverwarming is 0,13 K/W m2. Gebruikt u vloerverwarming als bijverwarming, dan is de maximale Rc-waarde 0,18 K/W m2.
Tip 7: Een houten vloer leeft
Een houten vloer ‘leeft’. Daarom is er altijd werking van het hout: afhankelijk van de temperatuur kan het krimpen of uitzetten. ‘s Winters zal het vocht in de houten vloer verdampen, waardoor de vloerdelen krimpen. In het voorjaar en zomer neemt de luchtvochtigheid weer toe omdat de verwarming uit staat. De kieren worden dan weer opgevuld. Dit is een natuurlijk proces.
Tip 8: meet de ‘gezondheid’ van uw houten vloer
Wij adviseren u om de levensduur van uw houten vloer te verlengen door gebruik te maken van slimme meetinstrumenten.
- Een hygrometer meet de luchtvochtigheid en waarschuwt u wanneer deze lager is dan 50%. Uw houten vloer blijft namelijk in optimale conditie tussen de 50 en 60% luchtvochtigheid. Een luchtbevochtiger helpt u eenvoudig om dit percentage op peil te houden.
- Daarnaast kunt u gebruik maken van een ‘fidbox’. Een Fidbox is een meetinstrument die onder de houten vloer wordt geplaatst, deze Fidbox meet de waarden (temperatuur etc.) die onde rde vloer is. Deze informatie kunt u uitlezen via een gratis app op uw smartphone. Dit "intelligente" systeem zorgt er voor dat u heel efficiënt zelf de lucht kunt bevochtigen of ventileren.
Veelgestelde vragen over vloerverwarming op een houten vloer
Kan een houten vloer op vloerverwarming?
Een houten vloer kan probleemloos op vloerverwarming worden geplaatst. Een houten vloer houdt warmte zelfs langer vast dan bijvoorbeeld een pvc vloer. Europa Parket biedt veel verschillende soorten houten vloeren, geschikt voor vloerverwarming. Bekijk ons assortiment.
Welke houten vloer voor vloerverwarming?
De meeste houtsoorten passen prima op vloerverwarming. Denk aan Europees eiken of tropische, kleurrijke houtsoorten als Afzelia, Padoek, Merbau, Afrormosia, Teak en Wengé. Slechts een paar soorten hout, zoals walnoten, zijn te gevoelig voor vloerverwarming. Ook massief houten vloeren zijn niet geschikt voor vloerverwarming. Natuurlijk adviseren wij u graag over de beste houtkeuze in uw specifieke woonsituatie.
Wat kost vloerverwarming op een houten vloer?
Kosten voor vloerverwarming op een houten vloer zijn afhankelijk van het aantal m2 vloer. Gemakkelijk een kostenindicatie ontvangen? Neem vrijblijvend contact op via onze site.
Is mijn vloer geschikt voor vloerkoeling?
Ons vloerkoeling systeem werkt precies hetzelfde als vloerverwarming. In plaats van warm water stroomt er koud water door de leidingen. Niet alle houten vloeren zijn geschikt voor vloerkoeling. Zo mag de watertemperatuur voor koelen niet onder de 18 graden en niet boven de 40 graden uitkomen.